Monday, June 09, 2008

Mini Soufflés aux Asperges Vertes




Serves two (4 ramekins)
- 10 green asparagus
- 2 eggs, separated
- 200ml milk
- 20g butter
- 20gr flour
- 40gr Parmesan cheese
- salt, pepper, nutmeg



Peel the asparagus and remove the stalky part. Cut them into pieces of about 2-3cm.
Boil them in salted water for 5 minutes until soft. Drain, and reserve the first two bits from each tip, they will be incorporated later on.
Puree the rest of the asparagus in a blender.

Make a bechamel sauce with 20gr butter, 20gr flour and 200ml milk. Season with salt, pepper, and grated nutmeg. Add the grated Parmesan cheese and mix. Incorporate the pureed asaparagus and the egg yolks, and mix everything.

With an electric whisk, beat the egg whites with a pinch of salt until firm. Incorporate them very delicately to the bechamel/asparagus mix, in three times, and add the asparagus tips that were not pureed.
With a spoon, fill buttered ramekins with this mix (they will rise a little but not that much). Place them in a warm waterbath, and cook in the oven at 200 degrees C for 25 minutes. Serve immediately, with grilled fish or grilled meat.


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Ces petits soufflés iront très bien avec du saumon ou de la viande grillée. A faire au dernier moment, bien sûr!


Pour 2 personnes (4 ramequins)
- 10 asperges vertes
- 2 oeufs, blancs et jaunes séparés
- 200ml de lait
- 20gr de beurre
- 20gr de farine
- 40gr de Parmesan
- sel, poivre, noix de muscade


Peler les asperges et enlever la partie fibreuse du pied. Couper en petits tronçons de 2-3cm, et les faire bouillir dans de l'eau salée jusqu'à ce qu'ils soient tendres.
Réserver les deux premiers tronçons de chaque pointe, qui seront incorporés plus tard.
Mixer le reste des asperges en purée.

Faire une béchamel avec 20gr de beurre, 20gr de farine et 200ml de lait. Assaisoner de sel, poivre, et noix de muscade. Ajouter le Parmesan râpé, mélanger. Incorporer la purée d'asperges et les jaunes d'oeufs et mélanger.

Battre les blancs d'oeufs en neige ferme avec une pincée de sel. Les incorporer délicatement à la béchamel aux asperges, en plusieurs fois, et ajouter les pointes réservées. Verser dans des petits ramequins beurrés et les placer dans un bain-marie d'eau chaude (dans un plat creux en Pyrex par exemple).
Faire cuire les soufflés à 200 degrés pendant environ 25 minutes, et servir immédiatement.

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