Monday, June 16, 2008

Coconut and Lemon Yoghurt Cake

I had a leftover of yoghurt and 2 eggs in the fridge, and that really called for a yoghurt cake.
The addition of coconut and lemon make for a very tasty and moist cake.
Oh yes, and it is also dead simple...






For a 22cm springform
- 200ml yoghurt
- 2 eggs
- 280ml sugar
- a pinch of salt
- 1 teaspoon vanilla extract
- 100ml coconut cream (or coconut milk)
- 400ml flour
- 2 teaspoons baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda (optional)
- 3 tablespoons grated coconut
- 140ml oil
- 2 tablespoons lemon juice

for the sauce
- 40ml lemon juice (juice of 1 lemon)
- 60ml water


In a bowl, beat the yoghurt, eggs, sugar, salt, vanilla extract with an electric whisk.

Add the following ingredients while beating at low speed, and alternating:
Flour mixed with baking powders, coconut cream, grated coconut, oil, lemon juice.

Pour into a buttered and floured springform, and bake at 180 degrees C for about 45 minutes, depending on your oven.

When the cake has cooled down, shortly heat up lemon juice and water in a saucepan, and pour this sauce over the cake with a spoon.
I know it is difficult to wait, but this cake is best eaten the day after. It can also be kept in the fridge for 2-3 days.


-----


Eh oui, on peut faire un gâteau au yahourt avec seulement deux oeufs, en l'améliorant un peu, et c'est même très bon!


Pour un moule rond d'environ 22cm
- 200ml de yahourt
- 2 oeufs
- 280ml de sucre
- une pincée de sel
- 1 c.café d'extrait de vanille
- 100ml de crème (ou lait) de coco
- 400ml de farine
- 2 c.café de poudre à lever
- 1/2 c.café de bicarbonate de soude (facultatif)
- 3 c.soupe de noix de coco râpée
- 140ml d'huile neutre
- 2 c.soupe de jus de citron


Pour le jus
- 40ml de jus de citron (1 citron)
- 60ml d'eau


Dans un grand saladier, battre le yahourt, les oeufs, le sucre, le sel et l'extrait de vanille.

Avec le batteur à vitesse minimale, ajouter en alternant: la farine mélangée aux poudres à lever, la crème de coco, la noix de coco râpée, l'huile, le jus de citron.

Verser dans un moule beurré et fariné, et faire cuire à 180 degrés pendant environ 45 minutes selon le four.

Quand le gâteau a bien tiédi, réchauffer 40ml de jus de citron et 60ml d'eau dans une petite casserole, et verser ce mélange par cuillerées sur le gâteau pour l'imbiber.
Ce gâteau est meilleur le jour d'après, et il peut se conserver au frigo pour 2-3 jours.

No comments: