Sunday, June 01, 2008

Strawberry Shortcake (Cream Scones) *

The basis for these shortcakes are cream scones, for which I followed the recipe from Joy of Baking. The scones are cut in half, filled with marinated strawberries, and topped with whipped cream.
Because scones might not be the easiest pastries to bake, the website gives us a few tips. It tells us it is best if all the ingredients are cold, to add the liquid to the dry ingredients all at once, and then to mix everything together quickly and lightly. Also, if we twist the cookie cutter through the scone dough, rather than cutting straight down, the scones will rise higher during baking.
Scones can be baked in advance and heated up shortly just before being topped with strawberries. They are also excellent at breakfast with butter and your favorite jam.






For 7-8 scones
- 280gr all purpose flour (an alternative: 255gr all purpose flour and 25gr integral flour, for some edge)
- 50gr sugar
- 10gr baking powder
- pinch of salt
- 76gr butter
- 1 egg
- 1 teaspoon vanilla extract
- 100ml whipping cream

Filling and topping for 2 persons
- about 200gr fresh strawberries
- 1 teaspoon sugar
- 1 teaspoon liqueur (Kirsh, Grans Marnier, Maibu etc..)
- about 80ml whipping cream for the topping



Preheat the oven and rack to 200 degrees C.

In a large bowl, whisk together the flour, sugar, baking powder and salt. Cut the butter into small pieces and blend into the flour mixture with a pastry blender or with your fingers. The mixture should look like coarse crumbs. In a small cup combine the whipping cream, beaten egg and vanilla. Add this mixture at once to the flour mixture. Mix with your hands until just combined, and transfer to a floured surface.

Pat the dough into a circle that is about 18 cm round and 3-4cm thick. Then, using a cookie cutter, cut the dough into rounds (I only had a heart-shaped cutter). Place the rounds on a cookie sheet, spacing them a few cm apart. Brush the tops of the scones with a little cream. This helps to brown the tops of the scones during baking. Put the rack at middle level of the oven.

Bake for about 20-25 minutes (23min for us) at 190 degrees or until nicely browned and a toothpick inserted into the center of a scone comes out clean. Remove from the oven and transfer to a wire rack to cool.


Wash and slice the strawberries. Place about one third of the strawberries in a large bowl and crush them with a fork. Add the remaining sliced strawberries, along with the sugar and liquor. Set aside to macerate at room temperature for about 30 to 60 minutes.

To serve: Cut the scones in half and place the bottom half of the scone on a dessert plate. Top with some of the strawberries. Place the top half of the scone on the strawberries. Top with whipped cream and a few more strawberries. If there is any juice from the strawberries, drizzle a little over the top of the scone. Serve immediately.


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La base pour ce dessert sont les "cream scones", que l'on peut également manger au petit déjeuner ou avec le thé. J'ai suivi la recette de Joy of Baking pour ces scones.
Il est conseillé de garder les ingrédients (surtout le beurre) bien froids avant de commencer, et d'ajouter les ingrédients liquides aux ingrédients secs en une seule fois. Apres cela il s'agit d'être rapide et de ne pas trop mélanger la pâte.
Ces scones peuvent être faits à l'avance et légèrement réchauffés avant de les garnir de fraises.


Pour 7-8 scones
- 280gr de farine
- 50gr de sucre
- 10gr de poudre à lever
- une pincée de sel
- 76gr de beurre
- 1 oeuf
- 1 c.café d'extrait de vanille
- 100ml de crème fleurette

Garniture pour 2 personnes
- environ 200gr de fraises
- 1 c.café de sucre en poudre
- 1 c.café de liqueur (Kirsch, Malibu, Grand Marnier...)
- environ 80ml de crème pour chantilly


Préchauffer le four et la plaque à 200 degrés.

Dans un grand saladier, mélanger la farine, le sucre, la poudre à lever et le sel.
Couper le beurre (froid) en tous petits morceaux, et l'incorporer à ce mélange, en l'écrasant avec les doigts comme pour un crumble.
Dans un bol, mélanger la crème, l'oeuf battu, l'extrait de vanille. Ajouter ces ingrédients liquides au melange précédent, en une seule fois.
Mélanger rapidement avec les doigts jusqu'à ce que tout soit lié, et transférer sur une surface plane légèrement farinée.
Aplanir le pâton à la main en un cercle de 3-4cm d'épaisseur.
Découper des cercles (ou autres formes) à l'emporte-pièces et les déposer sur du papier cuisson en les espacant de quelques centimètres. Badigeonner le dessus des scones d'un peu de crème pour qu'ils prennent une belle couleur dorée à la cuisson.
Les faire cuire pendant 20-25min à 190 degrés en positionnant la plaque au milieu du four.


Laver les fraises et les couper en morceaux. A l'aide d'une fourchette, écraser un tiers des fraises. Ajouter le reste en morceaux, le sucre et la liqueur, et laisser macérer pendant 30min- 1hr.
Pour servir: Couper les scones en deux. Mettre des fraises sur la base, recouvrir avec l'autre moitié, de la crème en chantilly, et encore quelques fraises.

2 comments:

Anonymous said...

Les fraises du jardin de ta maman ou de papapa conviendraient bien pour cette recette. C'est le temps de la récolte des fraises! Mais il doit bien exixter des recettes à faire avec des fraises congelées! Bien sûr c'est pas la même chose!
Ger

Maw said...

Ici la saison des fraises est bien terminee.
:-((