Friday, May 09, 2008

Strawberry sorbet


Strawberries are a season's favorite, no doubt about it. There are endless ways to prepare them, and I will probably post more strawberry recipes in the future.
This is a sorbet I found on Joy of Baking (a very nice website, by the way). It is tasty and refreshing, and more importantly, it doesn't require an ice cream machine. Here you go:


Serves 6
- 500gr strawberries
- 65gr white granulated sugar
- 80ml water
- 2 tablespoons lemon juice
- 2 tablespoons liqueur (Kirsch, Grand Marnier, Malibu etc...)


Place the sugar and water in a small saucepan, over low heat, and stir until the sugar is completely dissolved (about 3-5 minutes). Boil the mixture for one minute then remove from heat. Pour the sugar syrup into a heatproof container, and place in the refrigerator until completely chilled (about an hour or so).

Meanwhile, wash the strawberries, place them in a food processor and process until they are pureed. Transfer to a large bowl, add the lemon juice and liqueur, and refrigerate until the mixture is thoroughly chilled.

Once the syrup and pureed strawberries are completely chilled, combine them. Pour the mixture into a pre-frozen stainless steel pan (sorbets will freeze faster in stainless steel), or into a Tuperware, cover with plastic wrap, and place in the freezer. Also place 6 empty ramekins in the freezer.

When the sorbet is completely frozen (4 to 5 hours), remove from the freezer and let stand at room temperature until partially thawed. Transfer the partially thawed sorbet to the food processor, and process to break up the large ice crystals that have formed on the sorbet (this step is what gives the sorbet its fluffy texture). Fill the cold ramekins with sorbet, cover with cling film and refreeze for at least three hours, and up to several days. Take it out from the freezer 15 minutes before eating.


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Voici un sorbet à la fraise bien rafraîchissant, de chez Joy of Baking. Pas besoin de sorbetière, le mixeur se charge d'éliminer les cristaux trop grands qui peuvent se former pendant la congélation.


Pour environ 6 ramequins
- 500gr de fraises
- 65gr de sucre
- 80ml d'eau
- 2 c.soupe de jus de citron
- 2 c.soupe de liqueur (Kirsch, Grand Marnier, Malibu...)


Dans une petite casserole, faire fondre le sucre dans l'eau sur feu très doux (3-5min), puis faire bouillir pendant une minute. Verser ce sirop dans un récipient, et laisser refroidir au frigo pendant au moins une heure.

Laver et équeuter les fraises, et les mixer jusqu'à obtenir une purée. Ajouter le jus de citron et la liqueur, et mettre également au frigo pour une heure, jusqu'à ce que le mélange soit parfaitement froid. Placer un récipient (en acier inoxidable si possible, autrement un Tuperware fera l'affaire) au freezer pendant ce temps.

Quand ils sont bien froids, mélanger le sirop et la purée de fraises. Verser la préparation dans le récipient pré-congelé, couvrir avec du film alimentaire et mettre au freezer jusqu'à ce que tout soit congelé (environ 4-5 heures).
Pendant ce temps, placer des ramequins au freezer pour qu'ils soient bien froids.

Au bout du temps de congélation, sortir le sorbet du freezer et le laisser partiellement décongeler. Le remettre dans le mixeur et donner plusieurs tours pour casser les cristaux qui se sont formés.
Répartir dans les ramequins froids, couvrir de film alimentaire puis de papier aluminium, et congeler à nouveau. Il faudra au moins 3 heures pour une congélation totale, mais on peut laisser le sorbet au freezer pour plusieurs jours bien sur.
Les sortir du freezer 15 minutes avant de déguster.

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