Monday, May 05, 2008

Pita Bread *

These are the Pita breads we used for the Shish Taouk kebabs. By some sort of magic, they puff up while being baked, leaving a hole in the middle. They can therefore be stuffed with anything, mainly for warm kebabs but you can also make sandwiches out of them.




for 6 Pita Breads (kebabs for 2 persons)
- 200gr high gluten (strong) flour
- 50gr white flour
- 3gr dry yeast
- 5gr salt
- 7.5gr sugar
- 1 tablespoon extra virgin olive oil
- 150ml tepid water


Dissolve the yeast in tepid water and let it get bubbly for 10 minutes to activate it.
Sift the flours, salt and sugar into a large bowl and make a well. Add the yeast mixture little by little, while mixing with one hand. When it is homogeneous incorporate the olive oil. Transfer to a flat surface and knead for 15 minutes. Form a ball with the dough, place it in the bowl and cover with a wet cloth. Let it rise for about 2 hours in a draft-free place (inside the oven for instance) until it has doubled in volume.
Divide in 6 equal parts and form regular little balls wich each of them. Let them rest (bench time) under a cloth for 15 minutes, while you pre-heat the oven (rack included) to 230 degrees.
Flatten the balls with a rolling pin, to a rather thin circle of about 15cm (similar to rolling out a small pizza dough). Put them on cooking sheet and bake at 220-230 degrees for 7 min (depending on the oven) with the rack on lower position. You will probably have space for only 2-3 Pita at once in your oven. Just repeat the process for the rest of the balls.
They are cooked when they have swelled up and have a nice golden color.


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Pour 6 pains Pita (kebabs pour 2 personnes)
- 200gr de farine de gluten
- 50gr de farine pour pâtisserie
- 3gr de levure sèche
- 5gr de sel
- 7,5gr de sucre
- 1c.soupe d'huile d'olive
- 150ml d'eau tiède


Diluer la levure dans l'eau tiède pour l'activer et la laisser pendant 10 minutes jusqu'à ce que le mélange fasse des bulles.

Tamiser les farines, le sel et le sucre dans un grand saladier, et faire un puits. Ajouter petit à petit la levure et l'eau, en touillant avec le bout des doigts. Lorsque la pâte est homogène, incorporer l'huile d'olive. Transposer sur une surface de travail et pétrir pendant 15 minutes. Former une boule et la remettre dans le saladier. Recouvrir d'un torchon humide et laisser lever la pâte pendant environ 2 heures dans un endroit sans courants d'air (dans le four par exemple).

Après la levée, dégazer la pâte et former 6 boules de taille égale. Les recouvrir d'un torchon et les laisser reposer pendant 15 minutes. Pendant ce temps, préchauffer le four et la plaque de cuisson à 230 degrés.

Abaisser la pâte des Pita avec un rouleau a pâtisserie jusqu'à obtenir des disques assez fins d'environ 15cm de diamètre, comme pour des petites pizzas. Déposer les disques sur du papier cuisson, et les cuire à 220-230 degrés sur la plaque au bas du four, pendant environ 7 minutes. Vous aurez probablement de la place dans le four pour seulement deux ou trois disques à la fois. Répétez l'opération pour tous les pains.
Ils sont cuits quand ils ont gonflé et pris une belle couleur dorée.

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