This is our favourite chocolate cake. Our friend Simon used to make it in Sweden and gave us the recipe for it. It is also the only cake that the Paw is baking, over and over again...
:-)
For a 20cm round cake tin
225g + 35g good dark chocolate (at least 70%)
225g butter
4 eggs
1dl sugar
2,5dl flour
1 teaspoon baking powder
Cut the butter and the 225g chocolate in small pieces, put them in a bowl and melt them over a warm (but not boiling) water bath. Let the mix cool down.
In another bowl, beat the sugar and the eggs with an electric whisk until they become airy and light, and whitish (for at least 10 min).
Incorporate the chocolate sauce to the egg and sugar by slowly stirring with a spatula. Sift in the flour mixed with baking powder little by little while stirring. Add the 35g chocolate cut into chunks of about 1-2cm.
Pour this batter in a buttered and floured 20cm cake tin, and bake at 200 degrees for 22-25 min, depending on your oven. One can use a tin of a different size but the cooking time needs to be adjusted. The heart of the cake should stay moist and melty.
Serve with a topping of whipped cream.
Pour un moule rond de 20cm de diamètre
225g + 35g de bon chocolat noir (70% cacao)
225g de beurre
4 oeufs
1dl de sucre
2,5dl de farine
1 c.café de levure chimique
Coupez le beurre et 225g de chocolat en morceaux et faites-les fondre au bain-marie chaud mais non bouillant jusqu'à obtention d'une sauce. Retirez du bain-marie et laissez tempérer.
Battez les oeufs et le sucre au batteur, jusqu'à que le mélange blanchisse et soit devenu mousseux et léger (au moins dix minutes). Incorporez-y la sauce au chocolat en mélangeant doucement avec une spatule.
Tamisez la farine mélangée avec la levure chimique sur cette préparation, petit à petit et tout en mélangeant avec la spatule. Ajoutez les 35gr de chocolat coupes en morceaux d'environ 1-2 cm.
Versez dans un moule beurré et fariné de 20cm, et faites cuire à 200 degrés pendant 22-25 minutes. On peut utiliser un moule de dimension differente mais le temps de cuisson devra être ajustée à sa taille. Le coeur du gâteau doit rester fondant.
Servez avec de la crême chantilly.
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