Sunday, February 10, 2008

Heidi's Bread

Do you know Heidi, the little girl that lives in the Swiss Alps with her Grand'pa?
If you have seen the animation you will remember them eating buns that they would split in two, with a side of melted goat cheese.
Here in Japan one can find the popular Heidi's white bread ("Haiji no shiro pan") in bakeries.
I am a big fan of both Heidi and her bread, so here is a recipe, quite successful for a first trial. Huuum, oishiiii....





For 8 small breads


- 200gr flour (high gluten type)
- 4gr dry yeast
- 20gr sugar
- 135ml milk, tepid
- 2,5gr salt (1 teaspoon)
- 20gr butter, softened









Put the flour in a large bowl and make a well. With one (clean) hand, mix in the tepid milk, sugar and yeast. Once it has all come together, transfer to a flat surface and knead for about 10 minutes.
Put the dough back to the bowl and add butter and salt. Mix everything again, and when it is homogeneous knead it on a flat surface for another 10 minutes.
Form a ball, put it back to the bowl, cover with a cloth or cling film and let it rise in a draft-free place until it has at least doubled in volume. We put it in the oven at 35 degrees for about 70 minutes. The oven is a good place to let the dough rise, even without heating it.

After it has rised, divide the dough into 8 parts and form nice and even little balls.
Let them rest under a cloth for 15 minutes.
Take an edged item (the back of a plastic file folder will do) to make a split in the middle of each bun. Do not use a knife for this because it would completely cut through.
Sprinkle the buns with sifted flour and put them back to a safe place for a second rise. We put them in the oven at 35 degrees for about 70 minutes. To keep them moist and fluffy, put 1 or 2 cups of boiling water beside the buns. Renew the water once during this rising time.

Take out buns and water from the oven and preheat to 240 degrees. When it is ready put the buns in the oven on the lower shelf, and lower the heat to 140 degrees.
Bake them at this temperature for 20min.


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Pour 8 petits pains blancs de Heidi

- 200gr de farine de gluten
- 4gr de levure de boulanger sèche
- 20gr de sucre
- 135ml de lait tiède
- 2,5gr de sel (1 c. café)
- 20gr de beurre ramoli


Mettre la farine dans un grand saladier et faire un puits. Y ajouter le lait, le sucre et la levure en touillant avec une main. Une fois la pâte homogène, la transférer sur une surface plane et pétrir pendant 10 minutes.
Remettre la pâte dans le saladier, ajouter le beurre et le sucre et mélanger. Pétrir à nouveau sur une surface plane pendant 10 minutes.
Former une boule et la déposer dans le saladier. Couvrir avec un torchon et faire lever la pâte jusqu'à ce qu'elle ait au moins doublé de volume. Nous la mettons au four à 35 degrés pendant environ 70 minutes. Le four est un endroit idéal parce que sans courants d'air. On peut bien sûr faire lever la pâte dans le four éteint, il faut juste être un peu plus patient.

Quand la pâte a bien levé, la diviser en huit et former de peites boules lisses et de taille égale. Les laisser reposer sous un torchon pendant un quart d'heure.
Faire ensuite une fente assez profonde dans chaque petit pain. On peut par exemple utiliser le dos d'une pochette en plastique (oui, c'est un peu le système D....). Ne pas utiliser de couteau, qui serait trop tranchant.
Les saupoudrer de farine tamisée et les remettre à lever dans un endroit sans courants d'air (nous les remettons au four a 35 degrés pendant 70 minutes). Pour qu'ils restent bien moelleux, mettre une ou deux tasses d'eau bouillante dans le four pendant cette deuxième levée.

Retirer les petits pains et l'eau du four et préchauffer ce dernier à 240 degrés.
Enfourner les petits pains (niveau bas) et réduire la chaleur à 140 degrés. Les cuire à cette température pendant 20 minutes.

2 comments:

Anonymous said...

Heidi, heidi, petite fille de nos montagnes!! Que de souvenirs!!
J'essaierai de faire ce pain prochainement, en espérant que la semaine qui va venir sera un peu plus cool!
Ger

grumpycandycandy said...

Oui, on l'a encore en tete cette chanson....