This is my grand'ma Rosalie's old recipe for "crème caramel". My mum made it during this holiday and I guess next time it will be my turn!
For 6-8 persons:
- 1 litter milk
- 7 eggs
- 100gr sugar
- a pinch of salt
- about 14 sugar cubes (or another 100gr of sugar) for the caramel
Separate the egg whites from the yolks.
Add a pinch of salt to the egg whites and whisk until firm. Towards the end, add two tablespoons of sugar taken from the 100gr.
In a large saucepan, heat up the milk with the rest of the sugar.
Prepare your "floating islands": Take spoonfuls of egg white and cook them in the warm milk for about 5 minutes. After a couple of minutes you can carefully turn them over with a spoon to allow them to be thoroughly cooked.
Remove the islands from the milk and keep them in the fridge.
For the caramel, melt the sugar cubes (or powder) in a large saucepan with a little bit of water and let it become dark brown. Pour the warm milk over this caramel and mix it over medium heat until everything is melted.
Pour this mix little by little over the egg yolks while mixing thorougly with a wooden spoon. Put everything back into the saucepan and keep mixing over low heat until it becomes creamy. It should "coat" the spoon but never boil, this is a tricky and very important part.
Put it in the fridge for a night, and serve topped with islands.
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Pour 6-8 personnes:
- 1 litre de lait
- 7 oeufs
- 100gr de sucre en poudre
- une pincée de sel
- 14 morceaux de sucre (ou 100gr de sucre en poudre) pour le caramel
Séparez les blancs des jaunes.
Battre les blancs en neige ferme avec une pincée de sel. Vers la fin, ajoutez 2 cuilleres a soupe de sucre en poudre prelevées sur les 100gr.
Chauffez le lait avec le reste des 100gr de sucre dans une grande casserole. Préparez les îles flottantes: Prenez de grandes cuillerées de blancs d'oeufs battus et faites-les cuire dans le lait pendant environ 5 minutes (les retourner délicatement à mi-cuisson pour qu'ils soient entierement cuits). Enlevez les îles flottantes et réservez-les au froid.
Pour le caramel, faites fondre et brunir les morceaux de sucre (ou le sucre en poudre) avec très peu d'eau dans une grande casserole. Verser le lait encore chaud sur ce caramel et bien mélanger pour tout fondre.
Versez ce melange chaud par petites quantités sur les jaunes d'oeufs en remuant bien.
Remettre le tout dans la casserole, et sur feu doux, faites épaissir sans cesser de remuer, jusqu'à ce que la crème nappe la cuillère. Surtout ne pas faire bouillir, c'est la clef de la réussite de cette crème.
Mettre au froid pendant une nuit, et servir avec les îles flottantes.
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1 comment:
Oh, ça me rappelle des souvenirs! C'était le dessert du dimanche sauf que mamama faisait flotter l'île sur une crème anglaise!
Ger
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