Wednesday, January 23, 2008

Almond and Prunes Chicken Tajine


Tajine is a concentration of flavours, and this one is no exception.

It is normaly cooked in a Tajine dish but it also works very well in a regular pot.



For 3 persons

- 700gr chicken (upper thighs, cut into chunks)
- 1 onion, finely sliced
- 1 clove garlic, mashed
- 4 tbsp olive oil
- white wine
- salt, pepper
- 1 teaspoon turmeric (I always put 2)
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon cayenne pepper
- 1 teaspoon ginger paste (or grated ginger)
- 1/2 tablespoon honey
- about 50gr almonds (without skin, coarsely ground)
- 9 dried prunes
- a bunch of fresh coriander, chopped (or dried one)


In a large cooking pot, brown the chicken in olive oil for a few minutes, with a pinch of salt and pepper. Remove from the pot and set aside.
In the same oil, slowly melt the onion and garlic until they get a light brown color.
Add turmeric, cinnamon, ginger, almonds, and a bit of white wine.
Put the chicken back into the pot. Add dried prunes, cayenne pepper, coriander, a bit of salt, and water to cover the chicken.
Put the lid on (leave just a small opening) and let it simmer for about one hour.
After this time you can remove the lid and let it cook a bit more to thicken the sauce (15-30min).
Check the seasoning, serve on couscous and sprinkle with coriander.


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Pour 3 personnes

- environ 700gr de hauts de cuisses de poulet coupés en morceaux.
- 1 oignon
- 1 gousse d'ail
- 4 c. soupe d'huile d'olive
- un peu de vin blanc
- sel, poivre
- 1 c. café de curcuma (j'en mets toujours deux)
- 1/2 c. café de cannelle
- 1/2 c. café de piment de Cayenne
- un peu de gingembre rapé
- 1/2 c. soupe de miel
- environ 50gr d'amandes mondées
- 9 pruneaux
- quelques brins de coriandre fraîche (à défaut, coriandre sèche)


Peler l'oignon et le ciseler finement.
Hacher les amandes mondées (sans les réduire en poudre fine)
Faire dorer les morceaux de poulet dans l'huile d'olive, dans une cocotte, pendant quelques minutes. Saler et poivrer, puis les retirer et les reserver.
Dans la même graisse, faire fondre les oignons et l'ail ecrasé sur feu doux, en veillant à ce qu'ils ne prennent pas trop de couleur.
Ajouter le curcuma, la cannelle, le miel, le gingembre, les amandes, et déglacer avec du vin blanc.
Remettre le poulet dans la cocotte. Ajouter les pruneaux, la coriandre ciselée, le piment de cayenne, un peu de sel, et mouiller avec de l'eau (environ 300ml, assez pour tout juste recouvrir le poulet).
Poursuivre la cuisson, à feu doux et à couvert (laisser juste une entaille) pendant une heure.
Enlever le couvercle et laisser réduire le jus de cuisson jusqu'à ce qu'il ait l'épaisseur desirée (15-30 minutes).
Rectifier l'assaisonnement si besoin est, et servir sur du couscous, parsemé de coriandre.

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