My original plan was to cook a tomato and goat cheese crumble, but I could not find any goat cheese on that day. I had to settle with plain fresh cheese (actually closer to Mascarpone), but it turned out to be a good combination. The mild and creamy taste of the cheese balances out the sourness of tomatoes.
This dish will go well with grilled meat or grilled fish.
Serves 4, as a side dish
- 6-8 tomatoes
- 2 tablespoons olive oil
- 2 tablespoons white wine
- 1 or 2 cloves garlic, mashed
- salt, pepper
- a pinch of sugar
- 50gr flour
- 50gr butter
- 30gr bread crumbs
- 50gr Parmesan cheese
- a good bunch of fresh basil, sliced
- 60gr Mascarpone cheese (or fresh cheese)
Chop the tomatoes into cubes and set them aside for a while to drain excess water.
Prepare the crumble: cut the butter in small bits and let it soften at room temperature.
In a bowl, mix the flour, bread crumbs, grated parmesan and a good pinch of salt. Add the butter add work it with your finger tips until you obtain a crumble that looks that thick sand.
Sauté the tomatoes in a frying pan with olive oil, salt, pepper, a pinch of sugar, garlic, white wine, for 1 or 2 minutes only. Turn off the heat, add the fresh basil and pour the mixture into a gratin dish.
Top with small knobs of mascarpone and cover the gratin with crumble.
Bake at 180 degrees until the crust is golden. It will take about half an hour, depending on the oven.
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Ce plat sent bon l'été et la Méditerranée. Il accompagnera parfaitement toute
grillade de viande ou de poisson.
Pour 4 personnes, en accompagnement
- 6 à 8 tomates
- 2 c.soupe d'huile d'olive
- 2 c.soupe de vin blanc
- 1 ou 2 gousses d'ail
- sel, poivre
- une pincée de sucre
- 50gr de farine
- 50gr de beurre
- 30gr de chapelure
- 50gr de Parmesan
- une botte de basilic frais
- 60gr de Mascarpone (c'est également très bon avec du fromage de chèvre)
Couper les tomates en gros dés et les laisser reposer quelque temps pour les égouter.
Préparer le crumble: Couper le beurre en petits morceaux et le laisser ramollir hors du frigo.
Verser la farine, la chapelure, le parmesan rapé et une bonne pincée de sel dans un saladier. Ajouter le beurre. Travailler du bout des doigts de manière à obtenir une pâte qui soit comme du gros sable.
Faire revenir les tomates dans une sauteuse avec un peu d'huile d'olive, sel et poivre, une pincée de sucre, un peu de vin blanc, l'ail écrasé, le tout pendant une ou deux minutes, pas plus. Incorporer ensuite le basilic ciselé, et étaler dans un plat à gratin.
Répartir le mascarpone en petites cuillerées sur les tomates, et recouvrir de crumble.
Mettre au four à 180 degrés jusqu'à ce que la pâte soit bien dorée (environ une demi-heure selon le four).
Thursday, April 10, 2008
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