Wednesday, March 04, 2009

Paw's Matcha Mousse and Strawberries *

This was Paw's first matcha mousse, and actually his first attempt at mousse at all! And I have to admit that it was a flying success.






Serves 3

20g sugar
20ml water
3g Agar Agar
4g matcha tea powder

100ml heavy cream

1 egg white
10g sugar



Before you start make sure the cream is well chilled, keep it in the fridge until the last moment.

In a small saucepan, mix the water, sugar and Agar Agar. Put it over low heat, and slowly add the matcha powder through a sifter while stirring (it shouldn't boil). Mix well, and remove from the heat.

Beat the cream until firm with an electric whisk.
Beat the egg white, and when nearly firm add the sugar, and continue beating until completely firm.

Mix the beaten cream into the matcha preparation. Stir delicately but well enough to homogenize the mixture.
Add the beaten egg white, in 2-3 times, very gently to keep the mousse texture.

Pour the mousse into individual glasses, and refrigerate for at least 2 hours. You can also make this mousse the day before and keep it refrigerated over night.
Decorate with strawberries before serving. Serve aditionnal strawberries with this mousse, color and taste complement very nicely!


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La Mousse au Thé Matcha de Paw


20g de sucre
20ml d'eau
3g d'Agar Agar
4g de poudre de thé matcha

100ml de crème à chantilly

1 blanc d'oeuf
10g de sucre



Garder la crème bien froide au frigo jusqu'au dernier moment.

Dans une petite casserole, mélangez l'eau, le sucre et l'Agar Agar. Sur feu doux et tout en remuant, ajoutez petit à petit la poudre matcha au tamis, sans faire bouillir la préparation. Retirez du feu.

Battre la crème en chantilly.
Battre le blanc d'oeuf en neige bien ferme et incorporer le sucre vers la fin.

Ajoutez la chantilly à la préparation au thé, mélangez jusqu'à ce que tout soit homogène, sans grumeaux. Ajoutez ensuite le blanc d'oeuf en 2-3 fois, en soulevant très délicatement pour ne pas perdre la consistance de la mousse.

Versez dans des verrines et laissez reposer au frigo pendant au moins deux heures (on peut très bien la préparer un jour avant).
Décorer les mousses avec des fraises avant de servir, et les accompagner de fraises.

2 comments:

Anonymous said...

Coucou
Merci d'avoir remis les recettes sur le blog; c'est toujours très intéressant! et en plus ça me donne des idées.
Agar agar voilà un mot qui me rapelle bien des souvenirs! Mais en trouve-t-on ici ou peut-on le remplacer par des feuilles de gélatine?
Bises Ger

Anonymous said...

Agar Agar, oui je le ramène du labo, hahaha... ;-)
non, pas vraiment. On peut en trouver dans les magasins, ou le remplacer par de la gélatine, mais je ne sais pas par quelles proportions.
bizz