Friday, April 04, 2008

Cake à la Semoule et aux Cranberries



I brought back a pack of "semoule fine" from France, thinking that it was Durum Semolina flour for making pasta which, of course, it wasn't (it happens all the time).
It was a pack of regular semolina, not as fine as the flour used for pasta, and not as coarse as the one for couscous. Something just in between.
Fortunately, it seems to be used in some desserts, and here is one one them:





- 4 eggs
- 100gr flour
- 160gr semolina
- 1 (heaped) teaspoon baking powder
- 1 (level) teaspoon sodium bicarbonate
- 80gr butter, melted
- 100gr sugar
- zest and juice (40ml) of 1 lemon
- 50gr ground almonds
- 70gr dried cranberries
- 1 teaspoon vanilla extract
- a pinch of salt


Mix and sift the flour, semolina and baking powders, and set aside.
In a large bowl, beat the egg yolks, sugar and vanilla extract with an electric whisk until the mixture is airy and whitish (about 10min).
Add the melted butter and continue whisking for a while. You can then add the flour, semolina and baking powders, alternating with lemon juice (and zest).
Stir in the almonds and dried cranberries with a wooden spoon.
In another bowl, beat the egg whites with a pinch of salt until firm.
Incorporate them to the batter in several times, as delicately as possible.
Pour into a buttered and floured springform, and bake at 180 degrees for 45 minutes.


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J'ai trouvé la recette de base pour ce cake chez Marmiton, et j'y ai ajouté le citron, la vanille et les cranberries, qui à vrai dire vont très bien ensemble.
La semoule fine lui donne une texture intéressante (et peu commune, dirais-je), moelleuse, avec une croûte presque croustillante.


- 4 oeufs
- 100gr de farine
- 160gr de semoule fine
- 1 bonne c.café de levure chimique
- 1 c.café rase de bicarbonate de soude
- 80gr de beurre, fondu
- 100gr de sucre
- zeste et jus (40ml) d'un citron
- 50gr d'amandes moulues
- 70gr de cranberries séchées
- 1 c.café d'extrait de vanille (ou du sucre vanillé)
- une pincée de sel


Mélanger et tamiser la farine, la semoule fine, et les poudres à lever. Mettre de côté.
Battre les jaunes d'oeufs avec le sucre et l'extrait de vanille jusqu'à ce que le mélange blanchisse (environ 10min).
Ajouter le beurre en continuant à battre. Ajouter la farine, semoule, poudres à lever, en alternant aver le jus/zeste de citron. Incorporer les amandes et les cranberries.
Battre les blancs en neige ferme avec une pincée de sel, et les incorporer en plusieurs fois à la préparation, aussi délicatement que possible.
Verser dans un moule à cake beurré et fariné, et mettre au four à 180 degrés pendant 45 minutes environ (cela dépend du four).

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