Friday, March 21, 2008

Tender Pork with Prunes *


We usually cook this kind of dish with lamb, but the pork tenderloin looked particularly good at the supermarket that day, and it was indeed a good pick.
As tender and savory as it can get, and once again, perfect with couscous.



Serves 3

- 1 onion, finely sliced
- 2 large cloves of garlic
- 1 tablespoon unsalted butter
- salt
- pepper
- 100gr thinly sliced bacon
- 500-600gr pork tenderloin, cut into about 1.5cm slices
- flour
- 2 tablespoons olive oil
- 50ml Marsala wine
- 2 cloves
- 2 bay leaves
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon thyme, crushed
- 1 tablespoon honey
- cayenne pepper to taste
- 12 dried prunes
- a handful of crushed almonds (optional)
- about 200ml water


Coat the slices of tenderloin with flour and tap off the excess.
Heat up the butter in a large pot, and slowly brown the onion, garlic and bacon.
Remove from the pot and set aside.
Heat up olive oil in the same pot and brown the pork on both sides, season with salt and pepper.
Add Marsala wine, the onion, garlic, bacon, cloves, bay leaves, cinnamon, thyme, honey, cayenne pepper, dried prunes, almonds, and water until the meat is covered up.
Put the lid on with a small opening and let it sizzle for 1h30min.
Towards the end of the cooking time you can remove the lid if the sauce has not reduced enough. Add salt and pepper if necessary, and serve with couscous.


-----


Pour 3 personnes

- 1 onion, finement ciselé
- 2 grosses gousses d'ail, écrasées
- 1c.soupe de beurre
- sel et poivre
- 100gr de petits lardons
- 500-600gr de filet mignon de porc, en tranches de 1.5cm d'épaisseur
- de la farine
- 2 c.soupe d'huile d'olive
- 50ml de Marsala
- 2 clous de girofle
- 2 feuilles de lauriers
- 1/4 c.café de cannelle
- 1/2 c.café de thym sec, écrasé
- 1 c.soupe de miel
- piment de Cayenne (si on aime un peu relevé)
- 12 pruneaux (pour ma part, je préfère avec noyaux)
- amandes
- environ 200ml d'eau


Enrober les tranches de filet mignon de farine.
Dans une cocotte, chauffer le beurre et faire dorer à feu doux l'oignon, l'ail et les lardons. Les enlever et réserver.
Dans la meme cocotte, ajouter un peu d'huile d'olive et faire brunir la viande des deux côtés. Saler et poiver, et déglacer avec le Marsala.
Ajouter l'oignon, ail, lardons, clous de girofle, laurier, cannelle, thym, miel, piment de Cayenne, pruneaux, amandes, et recouvrir le tout d'eau.
Couvrir (laisser juste une petite ouverture) et faire mijoter pendant 1h30 à feu très doux. On peu enlever le couvercle vers la fin de la cuisson jusqu'à ce que la sauce ait la consistance désirée.
Rectifier l'assaisonement et servir avec de la semoule.

No comments: