Sunday, March 02, 2008

Fluffy Naan Bread



Since we cook a lot of Indian curry these days we sometimes want to have Naan bread with it.
This bread is not difficult and doesn't need a lot of kneading at all, which is always a good thing.






for 4 small Naans (2 persons)

- 100gr all purpose flour
- 100gr high gluten flour
- 50gr plain yoghurt
- 2 tablespoons ghee (clarified butter. Alternatively: unsalted butter, melted)
- 80ml tepid water
- 1 teaspoon dry yeast
- 1 teaspoon salt
- 1 teaspoon sugar


Activate the yeast in tepid water for 5-10 minutes until it gets bubbly.
In a bowl, mix the flours, salt, sugar, and make a well. Add the yoghurt and ghee and start mixing with one hand. Add the yeast in water little by little.
Mix everything until you obtain a homogeneous dough and work it with your hand for just a few minutes to incorporate some air. It will be a rather wet and soft batter.
Cover and let it rise in a draft-free place (inside your oven is fine) until it has at least doubled in volume (it can take 3-4 hours).
When it is ready, divide it in 4 equal portions, and form a little ball with each of them. Let them rest again for about 30 minutes in your oven. We put a cup of boiled water beside them during this step to keep the dough moist.
When you are ready to eat, roll out the balls to about 1/2cm and give them an elongated shape.
Heat up a frying pan without any oil or butter. Add 2 Naans at a time and cook over medium heat for a bout 2 minutes on each side. Cover with a lid during that time. Cooking the Naans in a frying pan works much better than in the oven for us.
Enjoy with your favourite curry!


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Pour 4 petits Naans (2 personnes)

- 100gr de farine pour pâtisserie
- 100gr de farine de gluten
- 50gr de yahourt nature
- 2 c.soupe de ghee (beurre clarifié. A defaut, du beurre non salé, fondu)
- 80ml d'eau tiède
- 1 c.café de levure sèche
- 1 c.café de sel
- 1 c.café de sucre


Activer la levure en la diluant dans l'eau tiède, et laisser pendant 5-10min jusqu'à ce que le mélange fasse des bulles.
Dans un saladier, mélanger les farines, le sucre et le sel, et faire un puits.
Y ajouter le yahourt et le ghee et commencer à mélanger avec une main. Ajouter petit à petit la levure diluée et mélanger jusqu'à obtention d'une pâte homogène.
Travailler la pâte pendant quelques minutes seulement en la soulevant pour incorporer de l'air. Elle ne se détachera pas entièrement des doigts, mais tout va bien.
Couvrir le saladier et mettre à lever dans un endroit sans courants d'air (par exemple dans le four) jusqu'à ce que la pâte ait au moins doublé de volume. Cela peut prendre 3-4 heures.
Au bout de ce temps, diviser en 4 parts égales et former de petites boules.
Les remettre au repos dans le four pendant environ 30 minutes (nous ajoutons un bol d'eau bouillie dans le four pour garder un taux d'humidité élevé).
A l'aide d'un rouleau a pâtisserie, abaisser les boules sur environ 1/2 cm en donnant une forme allongée aux Naans.
Chauffer une poelle sans graisse et faire cuire les Naans à sec, deux à la fois, pendant environ 2 minutes de chaque côté. Couvrir avec un couvercle pendant la cuisson.

2 comments:

Anonymous said...

fluffy!!

Marie W said...

fluffy is a funny word, isn't it