Saturday, February 23, 2008
Tuna Tartare on a Spinach Mousse
This appetizer is perfect for a special occasion, it looks quite festive doesn't it?
Béatrice from by La Tartine Gourmande, who developed the recipe, made it for a New Year's Eve dinner, and we had it recently on Mr. H's birthday.
Serves 4
For the spinach mousse
- 120ml heavy cream (cold)
- a bunch of fresh spinach (about 200gr)
- 2-3 tablespoons of fresh coriander
- 3 tablespoons milk
- 1 sheet of gelatin of 1.5gr
- salt, pepper to taste
For the tuna tartare
- about 250gr fresh tuna
- zest of 1 lime
- 1 teaspoon freshly grated ginger (or ginger paste)
- 1.5 tablespoon lime juice
- 1 teaspoon honey
- 1 tablespoon soy sauce
- 1 tablespoon fish sauce
- 1 tablespoon sesame oil
- 1 tablespoon chopped fresh coriander
- 2 tablespoons finely chopped chives
To prepare the mousse:
Wash the spinach and the coriander, and boil them in salted water for about 3 minutes.
Strain them and rinse under cold water. Squeeze the excess water out of the spinach.
Purée the spinach and coriander in a blender or a food processor.
Soak the gelatin for a few minutes in cold water. Meanwhile, whip the cold cream into whipped cream.
Heat the milk, squeeze the excess water from the softened gelatin and dissolve it in the milk.
In a bowl, mix the purée with the gelatin/milk and whipped cream. Fold carefully to keep the preparation light. Season with salt and pepper and divide it between the serving glasses. Place in the fridge for several hours so that it sets.
To prepare the tartare:
Mix the grated ginger, lime zest, lime juice, honey, soy sauce, fish sauce, sesame oil and chopped herbs.
Dice the tuna, mix it with the sauce and let it marinate for 10 minutes.
Top the mousses with the tuna tartare and decorate with more chopped chives.
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J'ai trouvé cette recette sur le blog de Béatrice, by La Tartine Gourmande.
Allez y faire un tour à l'occasion, il y a de bonnes recettes et des photos magnifiques.
Pour 4 personnes
Pour la mousse aux épinards
- 120ml de crème liquide
- environ 200gr d’épinards frais
- 2-3 c.soupe de coriandre fraîche
- 3 c.soupe de lait
- 1 feuille de gélatine de 1.5gr
- sel et poivre
Pour le tartare de thon
- environ 250gr de thon rouge frais
- zeste d’un citron vert
- 1 c.café de racine de gingembre frais râpé très finement
- 1.5 c.soupe de jus de citron vert
- 1 c.café de miel liquide
- 1 c.soupe de sauce soja
- 1 c.soupe de sauce nuoc-mâm
- 1 c.soupe d’huile de sésame
- 1 c.soupe de coriandre fraîche hachée
- 2 c.soupe d'oignon tige, haché
Pour préparer les mousses:
Lavez les épinards et la coriandre, et faites les cuire dans de l’eau bouillante salée pendant quelques minutes. Égouttez-les et rinsez-les à l’eau froide. Pressez les épinards pour enlever l’excès de liquide.
Mixez les légumes et réservez cette purée.
Mettez la gélatine à ramollir dans de l’eau froide. Pendant ce temps, fouettez la crème froide en chantilly.
Chauffez le lait et ajoutez la gélatine bien essorée pour la dissoudre.
Mélangez délicatement la purée de legumes dans un saladier avec le lait/gélatine et la chantilly. Salez et poivrez et répartissez dans des verres. Mettez au frigo pendant plusieurs heures pour que la mousse prenne.
Pour préparer le tartare:
Mélangez dans un bol le gingembre râpé, le zeste de citron vert, le jus de citron, la sauce soja, le miel, la sauce nuoc-mâm et l’huile, ainsi que les herbes hachées.
Coupez le thon en petits dés et ajoutez-le à la sauce. Mélangez bien et laissez mariner pendant 10 minutes.
Répartissez dans les verres et décorez avec quelques tiges restantes.
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