We recently got a pasta machine, and even more recently bought fancy pasta plates. This means that we are quite often in the mood for pasta.
We wanted to try a sauce that is different from our all time favorite meat sauce, and this one was fantastic! (I should stop being so modest...)
Serves 2
For the pasta
- 90gr gluten flour
- 60gr soft flour
- 50gr durum semolina flour
- 2 eggs
- a pinch of salt
*** edit: good pasta dough for lasagna sheets:
- 4 eggs
- 150g soft flour
- 130g strong flour
- 120g semolina
- 1/2 teaspoon salt
rest at room temp for 1hour
make this dough with 3 egg to avoid leftover
roll out thin
For the sauce
- 150ml heavy cream
- about 60gr Gorgonzola cheese (or Blue cheese)
- 2 cloves garlic
- salt, pepper
- 1/4 teaspoon grated nutmeg
- white wine
- about 150gr fresh spinach
- 6 Shitake mushrooms (or other), chopped
- Parmesan cheese
In a bowl, mix the flours and salt, make a well. Crack the eggs in the middle and mix everything with one hand.
When the dough doesn't stick to the hand anymore, transfer to a flat surface, and knead for 15 minutes (if the dough is a little bit sticky, add a bit of semolina. It depends on the size of the eggs).
Form a regular ball without wrinkles, wrap it with cling film and let it rest in the fridge for 2 hours.
If you do not have a pasta machine, roll out the dough as thin and as regular as possible. This is quite tricky and never worked for us, I am afraid.
If you are using a machine, take half of the dough at a time. Roll it out a little to give an approximate oval or rectangular shape. Pass it through the pasta machine (divide again if it becomes too long) from the setting nr.7 up to nr.3 (only once per setting). We don't go until setting nr.1 as we like a bit of crunch. Pass the sheets through the tagliatelle knife. Leave the pasta on a hanger (it is OK if the pasta dries for 15 minutes, no worries) while you make the sauce.
Fresh pasta needs very little cooking time. Put a large amount of water to the boil, add salt, a little bit of olive oil, and boil the tagliatelle for 3 minutes. Serve immediately.
For the sauce:
Roughly chop the spinach and boil them in salted water for a couple of minutes. Rinse under cold water and very slightly squeeze out excess liquid. Reserve.
Heat up a bit of olive oil in a frying pan and brown the mushrooms. Add a few tablespoons white wine, then the cream, salt, papper, crushed garlic, nutmeg, Gorgonzola cheese, and spinach in the end.
Sprinkle with Parmesan cheese after topping the pasta.
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Pour les pâtes fraîches, 2 personnes:
- 90gr de farine de gluten
- 60gr de farine pour boulangerie (T55)
- 50gr de durum semolina
- 2 oeufs
- une pincée de sel
Pour la sauce:
- 150ml de crème fluide pour chantilly
- environ 60gr de Gorgonzola (ou du Bleu)
- 2 gousses d'ail
- sel, poivre
- 1/4 c.café de noix de muscade moulue
- vin blanc
- environ 150gr d'épinards frais
- 6 champignons Shitake (ou autres champignons bruns), en tranches
- Parmesan
Dans un saladier, mélanger les farines et le sel, et faire un puits. Ajouter les oeufs et mélanger le tout avec une main.
Quand la pâte ne colle plus aux doigts, la transférer sur une surface plane et pétrir pendant 15 minutes. Si elle colle encore légèrement après 5 minutes, rajouter un peu de semolina.
Former une boule régulière, l'envelopper de film alimentaire et laisser reposer au frigo pendant 2 heures.
Si vous n'avez pas de machine à pâtes, étaler la pâte aussi finement et régulièrement que possible, et découper des tagliatelles (assez difficile!).
Avec la machine à pâtes, travailler avec une moitié de la pâte à la fois. L'étaler sur environ 1 cm en lui donnant une forme ovale ou rectangulaire, et la passer dans la machine, de la position la plus haute jusqu'à la 3 (la position 1 étant la plus fine). Ne la passer qu'une seule fois pour chaque position.
Couper les tagliatelles, et les laisser sécher sans qu'elles se collent pendant que vous préparez la sauce.
Pour la cuisson, les faire bouillir dans de l'eau salée (on peu aussi ajouter un peu d'huile d'olive) pendant 3 minutes, et servir immédiatement.
Pour la sauce:
Faire bouillir les épinards coupés pendant 2 minutes dans de l'eau salée. Les rincer à l'eau froide, légèrement presser pour enlever l'excès d'eau, et résever.
Faire chauffer un peu d'huile d'olive dans une poelle et faire brunir les champignons. Déglacer avec du vin blanc et ajouter la crème, l'ail écrasé, sel, poivre, noix de muscade, Gorgonzola, et les épinards avant de servir.
Verser sul les pâtes et garnir de Parmesan fraîchement rapé.
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2 comments:
Ca doit être excellent! et je constate que les assiettes sont déjà utilisées!
Bises
Ger
Eh, oui, elles ont ete tres vite testees ces assiettes!
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