Wednesday, March 12, 2008

Fantastic Meat Pie **

Mr.H is the Minced Meat Meister of the household, no one makes better burgers than he does. He is also "in charge" when it comes to meat pie, and this great recipe was provided by his mum (is it all genetic?).
We have it several times every winter and never get tired of it.





Serves 4

- 300gr pie crust
- 700gr minced meat (a mix of beef/pork)
- 1 onion, finely chopped
- 2 cloves of garlic, mashed
- 50gr bacon, finely sliced
- 6 mushrooms, finely chopped
- 1 small green bell pepper, finely chopped
- olive oil
- 50-80gr processed cheese, chopped into small bits
- 2 tablespoons ketchup
- 1 tablespoon worcestershire sauce
- 1/2 tablespoon white or red wine
- 1/2 tablespoon soy sauce
- 1/2 cup bread crumbs
- 1 egg, beaten
- 40ml milk
- 1/2 teaspoon grated nutmeg
- 1 teaspoon dry oregano
- 1 teaspoon dry sage
- salt and pepper to taste


Soak the bread crumbs in milk.

In a frying pan, sauté the onion with garlic, then bacon, mushrooms, bell pepper, in a bit of olive oil. Set aside and let them cool down.
When cold, add them to the minced meat in a large bowl, together with the bread crumbs, milk, ketchup, worcestershire sauce, wine, soy sauce, half of the egg, nutmeg, oregano, sage, salt and pepper. Mix well, and add the processed cheese.

Roll out the pie crust. Use one half to cover the bottom and sides of an oven-proof dish (at least 3-4cm high, as on the picture). Add the meat, and cover with the other half of the pie crust. Try to seal the pie, and use the leftovers of dough for decoration.
Brush with the other half of the beaten egg and bake at 200 degrees for 40-50 minutes.
Enjoy with a green salad.


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Nous faisosns cette tourte plusieurs fois chaque hiver, on l'aime beaucoup. C'est une recette de la maman de H qui a même été testée avec succès en Alsace, l'autre pays de la tourte...


Pour 4 personnes

- 300gr de pâte feuilletée
- 700gr de viande hachée (un mélange boeuf/porc)
- un oignon, haché
- 2 gousses d'ail, ecrasées
- 50gr de lard ou lardons, coupé en petis morceaux
- 6 champignons de Paris, coupés en petits morceaux
- un petit poivron vert, coupé en petits morceaux
- de l'huile d'olive
- 50-80gr de fromage fondu, coupé en petits morceaux
- 2 c.soupe de ketchup
- 1 c.soupe de sauce worcestershire
- 1/2 c.soupe de vin blanc ou rouge
- 1/2 c.soupe de sauce de soja
- 1/2 tasse de miettes de pain
- 1 oeuf, battu
- 40ml de lait
- 1/2 c.café de noix de muscade moulue
- 1 c.café d'origan
- 1 c.cafe de sauge
- sel et poivre


Verser le lait sur les miettes de pain et réserver.

Dans une poelle, faire revenir les oignons et l'ail avec un peu d'huile d'olive, et faire de même avec les petits lardons, les champignons et le poivron. Mettre de côté et laisser refroidir.

Ajouter ensuite le tout à la viande hachée, avec le pain, lait, ketchup, sauce worcestershire, vin, sauce soja, la moitié de l'oeuf, les épices, sel et poivre. Bien mélanger, et incorporer ensuite le fromage.

Etaler la pâte. Utiliser la moitié pour recouvrir le fond et les parois d'un moule à gâteau ou d'un plat en pyrex. Répartir la viande, et recouvrir de l'autre moitié de pâte. Utiliser les restes pour décorer. Dorer avec l'autre moitié de l'oeuf battu, et faire cuire à 200 degrés pendant 40 à 50 minutes.
Servir avec une bonne salade verte.

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